Senaste inläggen

Av oliwias - 2 februari 2016 10:15

Vi fick träffa en ny doktor den här gången eftersom dr Erik var ledig, vilkte kändes sådär. Det är svårt att lita på någon som inte varit med från början. Vi fick i alla fall ordination att trappa ut skenan dagtid över sex veckor till nästa uppföljning. Varje gång vi är där frågar jag om fotens böjning ut från kroppen åt lilltåns riktning, vad det nu heter på anatomiska. Varje gång får jag höra att det kommer räta till sig. Jag litar dock inte riktigt på detta eftersom skenan och skon böjer foten åt det hållet. Så hur ska den kunna räta till sig? Vad jag kan se är det en konsekvens av att skorna sitter för nära varandra, dvs skenan är för smalt inställd. Enligt manualen (t ex här) för metoden ska avståndet mellan hälarnas insidor motsvara yttermåttet på axlarna.


"The length of the foot abduction bar is such that the distance from the inside of one shoe-heel to the other shoe-heel equals the width of the child’s shoulders (measured at the lateral side of both deltoid muscles)."


Så ser det inte ut. På den gamla skenan satt fästena i hälen, men nu sitter de mitt under foten vilket gör att fötterna kommer närmare varandra. Det här har jag försökt förklara men med begränsad framgång. Det är inte helt lätt att bli tagen på allvar. Nästa gång blir det dr Erik som kommer att få svara ordenligt på detta. Jag förstår om anhöriga ofta kommer med många argument som är felaktiga pga sin oro, men jag har ännu inte fått en svar på varför det ser ut på det här viset som stämmer med litteraturen, så jag tänker inte ge mig.


 

Omprovning på OTC


Vi fick större skor denna gång, två storlekar på peva-foten och en storlek på den andra. Ändå ingen breddning av skenan. Pappan fick åka in nästa dag och upprepa argumenten för teknikern som gick med på att bredda någon cm. Axlarna är dock fortfarnade tydligt bredare än hälarnas avstånd från varandra. Och foten lutad utåt. Även den friska foten böjer sig något på liknande sätt.


  Före justering

 

       

Efter justering

 

 

Böjningen

Av oliwias - 26 januari 2016 22:22

Vi börjar hitta en rutin! Äntligen! De senaste två veckorna ungefär har vi hållt flickan vaken från kl 18 med målet att lägga henne klockan 20. Sista timmen kan bli jobbig med konstant avledning då hon blir allt tröttare. Vi tar av skenan sista timmen för att den timmen ska bli roligare för henne. Ungefär 19.40 har vi landat på, då är det läge att börja sätta på strumpor och skor, gå på toaletten, sätta på nattblöjan och gå till sängen. Hon somnar ofta inom några minuter men kan behöva hjälp att sova lugnt i upp till en timme. Ibland vaknar hon ett par gånger efter det också och ropar innan hon hamnar i djupsömn och sover större delen av natten. Hon vaknar ibland vid 3 eller 4 för en amningsstund, men det händer att hon sover till 06.30 också. Tidigare la jag mig med henne kl 21 och var vaken på dagen i hopp om att få lite tid över när hon dagsover, men har nu gett upp den föresatsen. Vi sover tillsammans på dagen och vill jag göra något för mig själv får jag göra det mellan 21-23 på kvällen.


På torsdag blir det återbesök på ortopeden och förhoppningsvis nedtrappning av skena på dagtid. Skenan stör allt mer nu. Den stör när flickan ska försöka vända sig, den stör hennes balans om hon ska försöka sitta. Den tynger när vi ska bära henne och hon är nu nog tung ändå.


Äter gör flickan med glädje och den intensiva uppmärksamhet hon får vid matbordet gör det troligen ännu mer njutningsfullt. Vi äter själva, pratar, plockar och sköljer vid diskbänken och varje gång vi vänder blicken till babysittern får vi ett stort leende till svar. Det är ett slags vardags-tittut. Titta bort, titta, titta bort, titta. Flickan noterar allt oftare när något förändras. Ett nytt föremål hänger på duschväggen. Mamma har bytt tröja. Mammas har en handduk på håret eller en tofs på mössan. Brorsan spelar ny musik.


En app som heter Wonder weeks är tydligen grejen nu. Där står utvecklingen kartlagd i detalj, period för period.

Av oliwias - 17 januari 2016 22:39

Pappa introducerar ett mer aktivt musiklyssnande, här med hela kroppen, till stor glädje.



 

Pappa är ju kul i största allmänhet. :)



 

Baby · Video
Av oliwias - 12 januari 2016 21:31

Idag fyller flickan 5 månader. Hon sover i korta pass om 10-45 minuter på dagarna och kräver i princip all uppmärksamhet där emellan. Hon har provsmakat lite olika grönsaker, frukter, gröt och bröd. Hon verkar bli allt hungrigare och har snabbt förstått vad vi gör när vi äter. Det går i princip inte att äta utan att ge henne något längre. I morse fick hon babygröt för första gången. Den äter hon som bananen nedan, med doppad sked själv i munnen.
 

Vi har invigt bumbo-toasitsen och sytt egna blöjkopior. Motoriskt tränar hon på att stoppa saker i munnen och blir allt bättre på att sitta med stöd. När hon vill sova kastar hon sig bakåt och lägger huvudet åt sidan, som när hon ammar i sängen, och skriker högt. Hon blir alltmer bestämd. Hon blir lättare rädd för nya ljud och blir lätt överväldigad om kommunikation sker för plötsligt. Hon tittar intresserat på handrörelser och känner igen rörelser och sånger som slutar med att vi rör vid henne, killar henne eller sträcker en hand till henne. Då ler hon förväntansfullt eller spänner sig lite.


 

Kanske skulle haft en bild på locket att titta på under tiden.

Tills vidare är det enklare att ha henne bak-och-fram så.

Av oliwias - 11 januari 2016 18:08

Jag såg en tråd i ett föräldraforum där en pappa frågar om tips på vad en bebismamma som fyller år skulle vilja ha. Förslagen täcker allt ifrån diamantringar till egentid inklusive sådant som en sovmorgon, lyxmiddag, biobesök, massage, besök hos frisören etc. Jag tittar igenom listan och ser att det inte finns en enda grej där som jag skulle önska mig i present eftersom jag antingen


-inte vill ha det

-kan köpa det själv

-redan får det som en naturlig del av vårt vardagsliv eller skulle få när som helst om jag bad om det


Det får mig att inse hur otroligt lyckligt lottad jag är som hittat en sådan partner som jag har. 

  

Av oliwias - 11 januari 2016 15:15

Flickan tycker om att lyssna på musik. Hon tycker ännu mer om ifall någon sjunger för henne. Brorsan smyger åt henne lite house-musik då och då, pappa vill att hon ska lyssna på jazz och mamma försöker lära sig barnvisor. Flickan följer mycket fascinerat mamma med blicken om jag sjunger med i någon sång som spelas i bakgrunden. Den enda melodi som berört henne så att hon får tårar i ögonen än så länge är Johann Strauss - An den schönen blauen Donau. Det är när mamma sjunger med till speldosan. Hon satt också blickstilla i styckets hela 11 minuter när jag spelade upp den på You tube. Har vi fått en fan av klassiskt i familjen?

Av oliwias - 7 januari 2016 23:32

Vi har haft bra dagar efter julhelgen, nu när hela familjen kan vara tillsammans och hjälpas åt. Flickan har upptäckt att det går att hålla skenan rakt upp i luften och pilla på skorna. Jag har sytt en vadderad rulle med pillband som numera sitter runt skenan med kardborreband. Det gör den också lite mjukare när den kommer farande med full fart.


 


Vi har börjat med små smakprov av sötpotatis i bröstmjölk som ligger i små bitar i en frysen. Rivet äpple, mjukt bröd i vatten, banan, broccoli och gröt har också smakats. Hittills verkar sötpotatisen vara favoriten. Flickan känner igen situationen när hon blir placerad i babysittern och den lilla vita skålen kommer fram. Hon gapar och ber om mera (viftar och gör ett ivrigt ljud). Vill hon inte ha vänder hon bort huvudet. Hon tittar också storögt på oss när vi äter, följer gaffel och sked till våra munnar med blicken. Vatten är lite underligt men också ganska gott.


 


Sömnen och otåligheten är fortfarande oregelbunden. Brorsan är guld värd när han tjoar och bär och placerar lillasyster på en kudde i soffan och gör stora ögon och andra konstiga miner. Ibland råkar han skrämma henne, ibland råkar jag skrämma henne, med nya plötsliga ljud eller ansiktsuttryck, men hon lär sig snabbt vad det är och den darrande läppen blir ovanligare igen.


 
  

Av oliwias - 3 januari 2016 13:51

Det finns några olika beskrivningar på hur man syr en gDiaper-kopia på engelska, men hittills har jag inte hittat någon svensk, så här kommer en sådan. Beskrivningen gäller bara ytterbyxan, jag köper originalpoucher begagnat. Mönster får du antingen genom att rita av en befintlig äkta blöja, skriva ut något av de gratismönster som finns på internet eller köpa mönster av någon som ritat själv. Om du ritar av en originalblöja, tänk på att tyget är hopdraget på vissa ställen och måtten på den färdiga blöjan därför inte stämmer helt. Utan de extra längderna blir blöjan plattare med mindre plats för pouch och inlägg. För exakta mått behöver du sprätta upp sömmarna. Om köper mönster är ett allmänt tips är att alltid ha ett original att jämföra mot då även de bästa mönsterkopior kan innehålla felmått. Vissa steg i sömnaden kräver en hel del pillrande. Ju noggrannare du är, desto bättre slutprodukt förstås.


För att sy blöjan behöver du:

*Trikå till yttertyget i den färg du vill ha.

*Trikå till innertyget - funkar bra att återanvända t ex en gammal t-shirt.

*Mudd, helst ribbstickad. Finns t ex på tyg.se.

*Kalsongresår som är mjuk på utsidorna. Du kan också klä in annan resår. Resåren är 3,5 cm bred på originalblöjan.

*Tryckknappsband.

*Kardborreband, 2,5 cm bred (eller 1 tum/inch). Eller köp bredare och klipp. Du behöver ungefär dubbelt så mycket av den mjuka delen (honan) än den hårda (hanen).

*Vit sytråd samt tråd som matchar din resårfärg.


Lägg ut mönsterdelarna längs trådriktningen i tyget och se till att mönstret ligger som du vill ha det på den färdiga byxan. Jag föredrar att vika tyget på mitten och lägga mönstret mot vikt kant. Dels blir det lättare att få tyget rakt och dels blir sidorna helt symmetriska. Jag klipper med 1 cm sömsmån och syr på overlockmaskin. Det är ibland svårt att få maskinen att klippa snyggt då trikån är mjuk och stretchig, ett alternativ är att klippa halva sömsmånen och sy direkt vid kanten. Då måste klippningen vara mer exakt. Om du syr på vanlig maskin ska du använda en stretchig söm, t ex bindsöm. Märk ut mitten på alla sidor. Knapparnas placering är det egentligen ingen mening att mäta ut här, det är bättre att mäta senare när dina sömmar är klara. Mät upp och klipp ut mudden med samma sömsmån som tyget och märk ut mitten på långsidorna.


     

Klicka på bilder för att förstora dem


Lägg ytteryg och innertyg räta mot räta, matcha mittmarkeringarna och placera mudden mellan tyglagren. Mudden ska vara dubbelvikt, viket ska ligga inåt mot mitten av blöjan och den smala änden av mudden ska vara riktad mot framsidan av blöjan. Börja med att sätta nål vid mittenmarkeringarna och i ytterkanterna. Sträck sedan mudden tills dess tyglagren är släta men inte stretchade och sätt en nål mitt emellan de nålar du har. Gör så tills du har så många nålar du behöver för att tyget inte ska flytta sig i sidled när du syr. Hur många du behöver är en vanesak. Hellre för många än för få om du är ovan.


     


Sy ihop sidorna. Du drar hela tiden ut mudden så att trikåtyget är sträckt men inte stretchat. Du behöver dra ordentligt. Om du syr på overlock, tänk på att inte börja dra förrän nålarna håller fast alla lager. Börja gärna från samma håll på båda sidor, det brukar bli jämnare så då det är svårare att dra i starten på overlocken, så du vill alltså ha starten på samma ställe på båda sidor. Vänd blöjan så att rätsidorna kommer utåt.


 


Matcha mittenmarkeringarna på kortsidorna och sy ihop kortsidorna. Om du vill att din söm inte ska synas så mycket kan du byta till tråden du ska använda till resåren, men det kräver en del del extra jobb på overlock (fyra rullar tråd) så jag har fortsatt med svart. Om du syr flera blöjor med overlock kan det vara smart att upprepa de här stegen för alla du vill göra innan du går vidare så är du klar med ovelockmaskinen sen. Allra första blöjan bör du dock göra steg för steg från start till slut för att upptäcka eventuella misstag innan du börjar med nästa. Jag har i alla fall lyckats göra misstag på alla första exemplar av allt jag sytt, så det är mitt stalltips för att minimera irritation. :) I detta fall hade jag för bred sömsmån på första mudden och fick repa upp och byta den. Jag upptäckte också att mönstermåtten på resåren var 3 cm för kort och fick justera till nästa exemplar....


Apropå resåren så är det dags att mäta upp den nu om du inte gjort det i förväg. Observera att 1,5 cm på varje sida viks in, så se till att räkna med detta i totalmåttet. På mönstret jag använde behövde de alltså läggas till. Markera mitten på resårdelarna, samt på tygets kortsidor genom att vika dem dubbelt. Markera också var snibbarna ska sluta och tyget börja (7,5 cm in från kanten för storlek M). Markera slutligen 3 cm från överkant längs hela resåren. En krita funkar bäst att rita med. Nu ser du exakt var du ska nåla fast tyget på resåren.


   


Gör på samma sätt som för mudden. Börja nåla i mitten och längst ut och sedan i mitten mellan nålarna medan du sträcker resåren så att trikåtyget blir sträckt men inte stretchat. Nåla så många nålar att tyget ligger stadigt. Det här är ganska svårt eftersom resåren är så bred, du kan behöva hjälp av någon som sträcker medan du nålar.


Sy fast resåren på blöjan från rätsidan. Jag syr på coverstitchmaskin, du kan också sy med tvillingnål, eller sy sick-sack. Syr du med coverstitch eller dubbelnål så syr du över hela resåren så att sömmarna håller bra. Var noga med att dra ordentligt och se till att tyget inte smiter undan åt sidan. Se upp med coverstitchsömmen när du är klar, den repas upp väldigt lätt så du måste vara noga med att fästa den snart efter att du sytt sömmen. Tips för coverstitch: Spola upp din färgade tråd på en extra undertrådsspole så att du kan trä maskinen med två undertrådsspolar samt trådrullen. Börja med att sy sömmen på en restbit för att se att sömmen blir bra innan du lägger in resåren i maskinen och syr över på den. Min maskin (Singer) matar inte heller direkt utan behöver ett par cm tyg för att börja mata. När jag fäster repar jag upp lite tråd från restbiten och knyter ihop eller syr fast med synål för hand. Undvik att dra ut trådarna när du byter tråd, klipp av och knyt ihop med den nya färgen i stället och dra igenom. Ju färre gånger du trär om - desto mindre trassel. GLÖM INTE NÅGON AV TRÅDSPÄNNINGSRATTARNA PÅ 0! Lika irriterande varje gång det händer = megatrassel.


   


Trä din vanliga maskin med den färgade tråden. Sy en förstärkning på varje ställe där mudden möter resåren, strax ovanför dubbelsömmens nedre söm, mitt på mudden, med den första knappnålssömmen (det brukar vara flera steg i att sy knappnål på maskinen). Sy ca 5 mm. Denna förstärkning försäkrar att mudden inte släpper även om du drar mycket/ofta i blöjsnibbarna. Titta på bilden med kardborrebanden nedan hur det ser ut (eller på en originalblöja).


Klipp ut alla bitar till kardborren enligt mönster/förlaga. T ex på en M-original är det 4 mjuka delar som är 7 cm långa, 2 hårda delar som är 4,5 cm och 2 hårda delar som är 2 cm. Klipp av ev extra kanter på kardborren och runda hörnen.


Klipp till knappbanden i lagom bitar. Du vill ha lite mån att sy i på ena sidan knappen. Använd en ljuslåga för att försiktigt bränna kanterna så att de försluts.


 


Mät nu och markera med krita 1,5 cm in på resåren. Gör det på avigsidan på blöjans framsida och på rätsidan på blöjans baksida. Vik in hörnen till markeningen och fäst med en vanlig raksöm (2,5 mm) så att de ligger kvar. Den sömmen kommer inte att synas senare då den göms av nästa vikning. Markera var knappen ska sitta genom att mäta avståndet från mitten på resåren ut till knappen på förlagan/mönstret. Resåren kan bli något längre om du inte dragit tillräckligt när du sydde (upptäckte jag på denna gröna där jag gjorde det misstaget) och då kan knapparna hamna för långt isär om du mäter från ytterkanten inåt. Det viktiga är ju att avståndet mellan knapparna passar pouchen.


 


Om du vill byter du nu till vit övertråd för att sömmarna inte ska synas så mycket i kardborren. Undertråden är fortfarande färgad eftersom den syns på resårsidan.


Vik in fliken längs efter markeringen. Placera rätt kardborrebit ett par mm från kortsidan och ungefär i linje med övre resårsömmen. Sy först kortsidan ytterst, placera knappbandet under kardborren och sy fast både knappband och kardborre med samma söm, förstärk gärna sömmen genom att backa en gång över knappbandet innan du syr vidare. Avsluta när du sytt en gång till över den första kortsidan, så att även den sömmen blir förstärkt. Det är här du drar ofta när du tar av blöjan från bebisen. Se till att klippa trådarna så långa att de blir enkla att fästa. Du vill fästa noga så att inte kardborren lossar när du drar i den. Jag syr igenom alla trådar till ena sidan för hand och knyter dem två och två i dubbelknut innan jag klipper av nära knuten.


     


Sy fast de sista knapparna på blöjans bakdels avigsida där de ska sitta. Vik knappbandet dubbelt där du syr och göm fliken bakom knappdelen.

   


Nu är du klar! Jag rekommenderar att bara handtvätta blöjbyxan för att den inte ska blekas eller noppra sig. Maskintvätt tenderar att bleka resåren mer än tyget. Det blir sällan fläckar på ytterbyxan, eventuella fläckar brukar gå bort med galltvål. Förvara alltid blöjan med kardborren knäppt när du inte använder den så att den inte krokar i någonstans. Noppor på resåren beror på att kardborren fastnat i resårbandet.


   

   


Vanliga fel och misstag att se upp med:

-Du mäter fel någonstans.

-Du sträcker inte mudd/resår/tyg tillräckligt när dy syr.

-Du glömmer markeringar.

-Du missar någon inställning på maskinen.

-Du nålar för lite.

-Du glömmer att ta bort en nål och syr över den med oturen att symaskinsnålen skadas.

-Du fäster en tråd för slarvigt.

-Du syr för mycket sömsmån på mudden som blir för smal.

-Du viker resårens flikar åt fel håll på blöjans bakdel.

-Din nål trycker ut gummitråd ur resåren (tror att det kan vara bättre att byta ut jerseynålen mot en vass nål för att förebygga detta, men ska ej svära på det).

-Du är hungrig, trött eller stressad när du syr. Ta pauser!

Ovido - Quiz & Flashcards