Alla inlägg den 22 augusti 2015

Av oliwias - 22 augusti 2015 10:15

Jag tänkte att den där idén med eko i praktiken - att minska åtgången av engångsartiklar - kanske skulle falla bort nu med allt som blivit, men så har faktiskt inte skett. Vi provar oss fram. Vikblöjorna är de vi har flest av så det har varit naturligt att experimentera med dem.


       

Trekantsvikning respektive mini kite (drak-) vikning


Trekantsvikningen blir lite mycket tyg över framtill för en nyfödd, den högra vikningen är snyggare men lite bylsigare. De här blöjorna blir ganska våta så de får bytas ofta om inte huden ska bli röd. Om vi bara skulle köra tygblöjor skulle vi kanske välja något annat alternativ för torrare känsla. Nu kombinerar vi dock med babypottningen (EC) också och då är det meningen att hon ska känna att hon blir lite våt när hon kissar. En rekommendation är att låta bebisen ligga blöjfri och lära sig se tecken den gör när den ska till, men det är svårt med gipsat ben som inte får bli blött eller smutsigt.


Varje gång hon har sovit får hon möjlighet att bajsa och kissa ovanför handfatet och det har funkat oväntat bra. Ställningen verkar underlätta krystandet och hon slipper ha bajset i rumpan. Skulle hon ändå bajsa i tygblöjan så suger den upp fukten väldigt effektivt, lika bra som en engångsblöja. Det känns helt klart bättre att tvätta upp några tygstycken jämfört med att slänga en engångsblöja pga av en endaste liten fläck. Vädret just nu är också perfekt för att hänga ut tvätt utomhus.


Några skal som håller blöjan tät har vi inte ännu men ullbyxor är under produktion och ett par begagnade PUL-skal är beställda. Det finns hur mycket som helst att köpa och bland en subgrupp tygblöje-entusiaster en rejäl köphysteri. Folk köper stora lager med blöjor i massor av färger och mönster. Det tävlas i vem som har snyggaste blöjan. Det är inte riktigt det syftet jag söker, jag vill köpa mindre och återanvända mer. 


 

Ullbyxa i ullkur

Ovido - Quiz & Flashcards